Toon resultaten

Gehoorbescherming

Gehoorbescherming is altijd noodzakelijk bij het werken in een lawaaiige omgeving. Vanaf 80 dB(A) moet de werkgever gehoorbescherming aanbieden en vanaf 85 dB(A) is er een draagplicht voor werknemers. Gehoorschade als gevolg van lawaai is een van de meest voorkomende beroepsziekte van Nederland. Dit is gemakkelijk te voorkomen door de juiste gehoorbescherming te kiezen. Hierbij dient rekening gehouden te worden met de juiste geluiddemping en draagcomfort. Als een werknemer zijn gehoorbescherming afneemt, omdat hij zicht hier niet comfortabel bij voelt of om een andere reden, riskeert zijn gezondheid.

Lees meer

Waar kan ik je mee helpen?

Ontdek direct alle prijzen en profiteer van jouw voordeel.

Nog geen account?
297 product(en)
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
297 product(en)
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Wanneer is geluid schadelijk?

De grenswaarde (wettelijke norm) is vastgesteld op 80 dB(A) bij een blootstelling van 8 uur per dag. Op dit niveau moet de werkgever professionele gehoorbescherming aanbieden op de werkplaats. Vanaf 85 dB(A) is het geluid ‘schadelijk’ en dient de werkgever technische-organisatorische maatregelen te nemen. Zoals het duidelijk maken dat gehoorbescherming gedragen moet worden aan de hand van pictogrammen. Let wel, lawaaibelasting is niet alleen schadelijk voor het gehoor.

Wat is dB(A)?

dB(A) is een eenheid waarmee de sterkte van het geluid op de gevoeligheid van het menselijk oor kan worden uitgedrukt. De reden dat de dB(A) in plaats van een gewone decibel bij geluidmetingen en geluidsberekeningen wordt toegepast heeft te maken met de gevoeligheid van onze oren. Deze is voor de verschillende frequenties van het geluid niet gelijk. Hieronder wordt beschreven wat de maximale blootstellingsduur bij een bepaalde geluidsdruk is zonder dat deze schadelijk is.

Maximale tijd 8 uur 4 uur 48 minuten 5 minuten 30 seconden
Geluidsniveau (in dB(A)) 80 83 90 100 110

Als blijkt dat het geluidsniveau wordt overschreden op de werkvloer dan is de beste preventie het aanpakken van de bron. Indien het geluid niet ingekapseld kan worden of het niveau te hoog blijft, dan is gehoorbescherming een goede vervolgstap.

Type professionele gehoorbescherming

Samenrolbare oordoppen

Voor de meeste gebruikers zijn samenrolbare oordoppen van langzaam expanderende schuimstof ideaal qua combinatie en bescherming. Als je de oordop in het oor hebt ingebracht, zet het schuimstof uit. Zo neemt de oordop de vorm van de gehoorgang aan en zorgt deze voor veilige bescherming.

Voorgevormde oordoppen

De voorgevormde oordoppen zijn gemaakt van buigzaam materialen en zijn zodanig voorgevorm dat ze in de meeste gehoorgangen passen. Meestal zijn de voorgevormde oordoppen voorzien van een koordje zodat je ze minder snel kwijt zult raken. De herbruikbare oordoppen zijn comfortabel, hygiënisch en in de meeste gevallen goedkoper.

Gehoorbeugels

Gehoorbeugels zijn gebruiksvriendelijk, handig en erg comfortabel. De gehoorbeugel is makkelijk op en af te zetten, rond de nek te hangen en is dus handig als deze niet continu wordt gedragen. De meeste gehoorbeugels zijn voorzien van vervangingsdoppen, zodat een gehoorbeugel een kostenbewuste investering is.

Gehoorkappen

Een gehoorkap bestaat uit twee stijve schelpen met zachte kunststof kussen die over de oren vallen ende oren afdichten om het omgevingsgeluid te dempen. De gehoorkappen zijn populair omdat ze gebruiksvriendelijk zijn en een hoog draagcomfort hebben. Ze zijn leverbaar in uitvoeringen met een hoofdband, en/of nekbeugel, helmbevestiging en zijn opvouwbaar. Hierdoor komt de gehoorkap de meest voorkomende situaties tegemoet. Gehoorkappen zijn onder te verdelen in passieve, elektronische en communicatie gehoorkappen.

Otoplastieken

Otoplastieken zijn persoonlijke aangemeten gehoorbeschermers. Elk otoplastiek is uniek en speciaal aangepast aan de gehoorgangen. Let er op dat elke vijf jaar de gehoorgang verandert in het verband met het groeien van de oren. Tijdens het productieproces van de otoplastieken wordt er een speciaal filter geplaatst. Deze zorgt ervoor dat al het schadelijke geluid wordt afgevlakt en de hoeveelheid dB(A) wordt gereduceerd tot onder de grenswaarde van 80 dB(A). Door de optimale bescherming en perfecte pasvorm is de otoplastiek de meest efficiënte en comfortabele gehoorbescherming.

Normeringen

Alle PBM’s van onze professionele gehoorbescherming zijn CE-gekeurd volgens de voor de toepassing geldende Europese EN-normen. Hieronder staan de belangrijkste normeringen:

 • EN 352-1:2002: Gehoorkappen
 • EN 352-2:2002: Oordoppen
 • EN 352-3:2002: Aan industriële veiligheidshelmen bevestigde gehoorkappen
 • EN 352-4:2001: Niveau-afhankelijke gehoorkappen
 • EN 352-5:2003: Actieve geluidsreducerende gehoorkappen
 • EN 352-6:2003: Gehoorkappen met elektrische audio input
 • EN 352-7:2003: Niveau-afhankelijke oorproppen
 • EN 352-8:2008: Gehoorkappen met muziekvoorziening
 • EN 458:2016: Aanbeveling voor keuze, gebruik, verzorging en onderhoud
 • EN 13819-1:2003: Fysische beproevingsmethoden gehoorbeschermers
 • EN 13819-2:2002: Akoestische beproevingsmethoden gehoorbeschermers